Home Cariere Concluzie specialist EY Romania: Guvernul a ars la buzunar mamicile si angajatorii...

Concluzie specialist EY Romania: Guvernul a ars la buzunar mamicile si angajatorii lor

2053
0
SHARE

Revolutia fiscala loveste deopotrivia in cei mici si cei mari, fara ca aici sa ne referim la dimensiunile companiilor platitoare de taxe si impozite, ci direct la contribuabili persoane fizice incadrate intr-o anumita categorie sociala.

Proaspetele mamici si cele care doresc sa nasca in viitorul apropiat sunt bulversate de abrambureala izvorata din noua politica fiscala a Executivului, iar pentru moment singura solutie gasita a fost cea de a pune temporar pierderile banesti suferite de acestea in sarcina angajatorilor, dupa cum arata o analiza efectuata de Claudia Sofianu (foto), partener EY Romania.

Cezariana fiscala

Masurile fiscale luate de Guvern in ultimele luni au pus in dificultate femeile insarcinate si pe cele care abia au devenit mame si se afla in concediu de sarcina si lauzie. Acestea nu sunt neaparat in pozitia de a negocia o marire a salariului ce ar putea compensa impactul masurilor fiscale adverse.

Este cu atat mai important astazi, cand ne indreptam aprecierea catre femeile din intreaga lume, sa analizam situatia femeilor active pe piata muncii din Romania, care se pregatesc sa devina mame. Contextul este cu atat mai important cu cat modificarile au aparut brusc, au avut efect imediat de la 1 ianuarie 2018, iar planificarea familiala este imposibila in lipsa unui cadru fiscal predictibil.

Masurile care au dus la scaderea indemnizatiei de maternitate au fost cresterea cotei de contributii de asigurari sociale la 25% si modificarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele care beneficiaza de concedii medicale de la 35% din salariul mediu brut la nivelul propriu zis al indemnizatiei de maternitate. Pentru a elimina aceste efecte negative ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, alaturi de cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017, Guvernul a reintrodus formula de calcul al contributiei de asigurari sociale valabilain luna decembrie 2017, respectiv 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, (in total 115 lei), datorata pentru aceasta indemnizatie.

Masura reparatorie a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2018 si se aplica incepand cu obligatiile declarative ale lunii ianuarie 2018, persoanelor care in perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, inclusiv, se afla sau intra in concediu de sarcina si lauzie. Ordonanta prevede ca,in cazul platilor de indemnizatii efectuate inainte de intrarea sa in vigoare, pentru care contributia de asigurari sociale este mai mare decat nivelul de 115 lei, angajatorul sa depuna declaratii rectificative si sa plateasca diferente de indemnizatii pana la 31 martie 2018.

Masurile adoptate de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 8/2018 sunt aplicabile o perioada limitata de timp. Astfel, incepand cu 1 octombrie 2018, indemnizatiile de maternitate nete vor scadea, intrucat se vor aplica din nou prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, masura care afecteaza negativ si nivelul indemnizatiei de crestere a copilului.

Semne de neconstitutionalitate

Cuantumul acestei indemnizatii este de 85% din media veniturilor nete realizate din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din activitati agricole, silvicultura şi piscicultura, in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate depasi nivelul de 8.500 lei.

Mai mult decat atat, aplicarea retroactiva a masurilor reparatorii ridica intrebari asupra constitutionalitatii acestei Ordonante.

La un simplu calcul facut pe o indemnizatie de maternitate de 4000 de lei se observa ca mamele au pierdiut in luna ianuarie 885 lei, iar in februarie situatia a fost regalata doar prin impunerea platii acestei diferente la angajator, urmand ca acesta sa depuna ulterior declaratii rectificative pentru suma platita pentru a compensa gaura data de Guvern in portofelul persoanelor aflate in concediu de maternitate.

Valoriin lei Decembrie 2017 Ianuarie 2018 (cu aplicareaprevederilor OUG 79/2017 siOUG 3/2018) Februarie 2018 (cu aplicareaprevederilor OUG 8/2018)*
Indemnizatie de maternitate bruta 4.000 4.000 4.000
Contributia de asigurari sociale 115 1000 115
10,5% aplicat la 35% din caştigul salarial mediu brut (3.131 lei) 25% aplicat la indemnizatia de maternitate 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei
Indemnizatie de maternitate neta 3.885 3.000 3.885
Diferenta de indemnizatie de plata 885

 

Toate privirile sunt atintite acum asupra ministerelor competente in asteptarea unei soluţii pentru viitoarele mame. Aceste aşteptari trebuie insa ponderate, intrucat o soluţie universala care sa repare toate cazurile specifice este foarte greu de imaginat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here