Home Cariere Tendinte la nivel decizional in companiile din Romania: Piata muncii ramane deschisa,...

Tendinte la nivel decizional in companiile din Romania: Piata muncii ramane deschisa, salariile stagneaza

906
0
SHARE

Autor: Constantin Magdalina, Expert, tendinte si tehnologii emergente

In cadrul unei companii sunt lideri care iau decizii la nivel strategic si manageri care iau decizii la nivel operational. Primii sunt top managementul in timp ce ceilalti reprezinta middle managementul. Punctele lor de vedere sunt de multe ori convergente dar uneori pot sa difere cu privire la evolutia companiei. Aceste diferente apar atunci cand si unii si ceilalti sunt intrebati in legatura cu estimarea cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati sau salariilor pentru urmatorul an, asa cum a facut compania de consultanta Valoria in studiul Evolutia afacerilor in 2018. Rezultatele obtinute sunt urmatoarele:

Doar 11% dintre top manageri prevad o crestere a cifrei de afaceri cu 10%-20% in 2018

Top managementul companiilor respondente pare sa fie mai rezervat decat middle managementul. Doar 7% dintre top manageri spun ca cifra de afaceri a companiei va creste cu peste 30% in timp 9% dintre middle manageri spun acest lucru. Diferenta este si mai mare pe intervalul de crestere +10% – +20% acolo unde numai 11% dintre top manageri vad aceasta crestere a cifrei de afaceri in timp ce 21% din middle managerii vad la fel. Opiniile celor doua categorii de management sunt relativ similare pe intervalul +5% – +10% de crestere a cifrei de afaceri, top management (31%) vs middle management (30%).

Asteptarile privid cresterea profitului sunt asemanatoare la top si middle management

In ce priveste profitul, top managementul si middle managementul au aproximativ aceeasi parere. Singurele doua diferente notabile se refera la cresterea profitului pe intervalul  +10% – +20%, top management 11% vs middle management 17% si asteptarea ca profitul va stagna pentru 10% dintre top top manageri si 6% dintre middle manageri. Pesimismul scaderii profitului este impartasit in mod egal de top si middle managementin jurul valorii de 13%.

Diferente majore intre top si middle management apar la previzionarea investitiilor

La capitolul investitii se remarca cea mai mare discrepanta intre parerile top mangementului si cele ale middle managementului. In timp ce middle managementul este mai increzator (16% vs 5% top management) in cresterea investitiilor pe palierele superioare +10% – +20% sau (7% vs 4% top management) pe palierul +20% – +30% si (10% vs 1% top management) pe palierul peste +30%, prin comparatie cu middle management, top managementul preconizeaza o crestere mai mare pe palierul +1% – +5%(40% vs 21% middle management). 

Middle managerii isi doresc o crestere mai mare a numarului de angajati in 2018

18% dintre top managerii companiilor respondente estimeaza o crestere intre +5% – +20% a numarului de angajati comparativ cu 26% dintre middle manageri si 40% din top managementul companiilor spune ca se astepta la o crestere intre +1% – +5% a numarului de angajati vs 31% din middle management care spune acelasi lucru. In acelasi timp 19% din top management vs 23% middle management spune ca va fi 0% cresterea numarului de anagajati.

Top managerii sunt mai rezervati in ceea ce priveste cresterea salariilor in acest an

Este pe toata linia de crestere mai optimist vazut de catre middle management decat de top management. Cea mai mare diferenta este pe palierul de crestere +5% – +10% acolo unde doar 5% dintre top managerii comparativ cu 33% dintre middle managerii companiilor spun ca salariile vor creste. Diferente importante intre top management (13%) si middle management (36%) este si pe palierul de crestere +1% – +5%, dar si ,mai interesant, pe palierul de scadere a salariilor -1% – 5% acolo unde 19% din top managementul vs 2% din middle managementul companiilor spune ca salariile vor scadea.

In concluzie

Asadar exista diferente de perceptie uneori chiar importante intre top management si middle managementul companiilor. Top managementul cauta linia orizontului de decizie tinand cont de un cadru de referinta mai larg. Middle managementul are in vedere mediul intern de operare si victorii de etapa prin atingerea unor indicatori de performanta. Mediul foarte volatil si impredictibil, cuplat cu responsabilitatea mai mare a creat reflexul conservator decizional la nivelul top managementului. Middle managementul pariaza mai mult pentru ca are mai putin de pierdut. Diferentele de perceptie intre top management si middle management sunt de fapt o diferenta de impact la nivel decizional.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here