Home Companii Peisaj din comertul romanesc: nivel scazut de lichiditati, incidente de plata, datornici...

Peisaj din comertul romanesc: nivel scazut de lichiditati, incidente de plata, datornici cu duiumul – analiza Coface Romania

777
0
SHARE

Sectorul comertului cu ridicata nespecializat da dovada vulnerabilitati majore, capitalul de lucru al acestora fiind expus in fata unor socuri negative si intr-un context volatil, dupa cum mentioneaza analistii Coface Romania, in cadrul unui studiu efectuat pe datele a 7.221 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si au generat o cifra de afaceri consolidata de 18 MLD RON.

Peste o treime dintre companii au inregistrat o scadere a veniturilor si aproape jumatate o scadere a rezultatului net, arata analiza Coface.
In 2016, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Eliminand impactul vanzarii de active corporale sau ajustarii pentru depreciere, ponderea cheltuielile pentru investitii (CAPEX) in total active a fost de 26,48% pentru 2016, crescand comparativ cu anul anterior, cand ponderea CAPEX in total active a fost de 18,6%.

Nivel scazut de concentrare

Ca trend, observam ca sectorul este marcat de un nivel relativ scazut de concentrare. Acest lucru este confirmat si de ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori, respectiv 13%. Cu toate acestea, ponderea in totalul cifrei de afaceri a top 10% companii din sector a fluctuat usor in ultimii 5 ani, dar s-a mentinut la un nivel foarte ridicat (84% in 2012, in 2016 atingand valoarea de 83,1%).

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizata evolutia pentru companiile cu cifra de afaceri peste 1MIL EUR (703 companii), la nivelul lunii Februarie 2018. Se observa in 2017 o frecventa ridicata a incidentelor bancare, cu precadere majore, numarul fiind totodata cel mai ridicat din ultimii 7 ani (23 de companii, adica aproximativ 3% din cele interogate).
Frecventa ridicata a incidentelor bancare in 2017 este determinata si de faptul ca peste jumatate din numarul total de incidente au fost inregistrate de doua companii.

„Pentru sectorul comert cu ridicata nespecializat, din perspectiva comportamentului de plata exista semnale usor divergente. In ceea ce priveste procesele comerciale, se constata o usoara scadere la nivel de sector, in special in randul cererilor de insolventa. Astfel, in 2017, s-au inregistrat cele mai multe incidente de plata din perioada analizata in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, situatie la care au contribuit semnificativ doua companii. Totodata,in ultima perioada analizata a fost si un maxim al numarului de companii cu incidente, adica 23 in 2017, versus 12 in 2016 si 2015. Este de semnalat totodata faptul ca desi numarul companiilor cu datorii la Bugetul de Stat a scazut in 2017, foarte probabil datorita pragurilor introduse de ANAF, valoarea acestora a crescut foarte mult, fiind de patru ori peste nivelul din 2015”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

“Jumatate dintre companiile din sectorul comertului cu ridicata nespecializat au avut un rezultat net in scadere in 2016. Aceasta tendinta se cupleaza cu faptul ca o treime dintre firme au lichiditatea curenta subunitara, capitalul de lucru al acestora fiind expus in fata unor socuri negative si intr-un context volatil. Tendinta generala la nivelul sectorului ramane in continuare orientarea finantarii cu precadere pe termen scurt, 83% din total datorii fiind datorii curente. Un element important de subliniat este faptul ca 47% dintre companii isi platesc datoriile mai tarziu decat le-ar permite ciclul operational”, a precizat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Perspectiva sumbra

Pe perioada analizata, concluziile sunt mai mult decat ingrijoratoare, peisajul din sectorul comercial cu ridicata prezentandu-se astfel:
– Aproximativ o treime din companii au lichiditatea curenta sub 1, iar aproape jumatate (46%) au lichiditatea imediata sub 0,8;
– 47% din companii isi platesc datoriile mai tarziu decat le-ar permite ciclul operational (ciclu de conversie a banilor este negativ);
– Orizontul de finantare este orientat cu precadere pe termen scurt (83% din total datorii sunt curente);
– Gradul de indatorare este in crestere la nivel consolidat, in timp ce aproximativ 45% dintre companii au gradul de indatorare peste 80%;
– Zilele de plata a datoriilor au crescut in 2016 (de la 129 zile in 2015 la 134 in 2016), in conditiile in care zilele de incasare au scazut (de la 96 in 2015, la 95 in 2016);
– Crestere semnificativa a numarului de companii care in 2017 au avut incidente de plata, tendinta care aparent continua si in 2018.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here