Home Companii Economia Frantei, bantuita de companii “zombie” – studiu Coface

Economia Frantei, bantuita de companii “zombie” – studiu Coface

1242
0
SHARE

Rata insolventei din Franta este mai scazuta decat cea inregistrata inaintea declansarii crizei financiare, dar peisajul economic ramane departe de a fi unul idilic, numarul firmelor care se afla in dificultate, asa zisele companii “zombie”, atingand 6% din total.

O sansa in plus pentru o evolutie performanta o au firmele mici, considera analistii Coface, care si raporteaza o scadere a numarului de insolvente cu 8,3% intre ianuarie 2017 si ianuarie 2018. Ritmul va incetini insa in acest an, cand se prognozeaza o reducere a fenomenului pana la 3,6%.

Mai putine insolvente

Inceputul anului a marcat o imbunatatire clara a indicatorilor cheie de insolventa a companiilor. A existat o scadere de 8,3% a numarului de insolvente, la 53.414 de cazuri pe parcursul unui an, in Ianuarie 2018, cel mai scazut din Octombrie 2008. Costul lor pentru economie inregistreaza o scadere cu doua cifre: -15,2% pentru datoria furnizorilor (3,2 MLD EUR) gratie dinamismului celor mai mari companii si -15,4% pentru numarul de locuri de munca afectate (156.673).

Cresterea mai puternica (2% in 2017) a fost in avantajul tuturor tipurilor de companii, tuturor regiunilor si majoritatii sectoarelor.

• Desi rata insolventei companiilor foarte mici care realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 250.000 EUR a scazut sub media nationala din Franta (-5,2% vs -8,3%), cea a companiilor cu o cifra de afaceri de peste 1M EUR a scazut cu 24,2%, in special ca urmare a redresarii comertului mondial.

• Dupa patru ani consecutivi de crestere, situatia din Ile-de-France (care concentreaza peste 20% din insolvente) beneficiaza in sfarsit de imbunatatirea generala.

• Sectorul constructiilor (-13% intr-un an) reprezinta 50% din scaderea numarului de insolvente ale companiilor ca urmare a unor rate ale dobanzii foarte mici si a increderii consumatorilor la cel mai ridicat nivel de la inceputul crizei. Acest lucru este valabil si pentru sectoarele sustinute de consumul dinamic al consumatorilor, cum ar fi imbracaminte (-13%), servicii personale (-6,4%, scadere sustinuta de catering) si auto (-5,4%).

• In sectorul agroalimentar, situatia este mixta (scadere de doar -0,9%) din cauza recoltelor de cereale slabe din 2016, ceea ce a dus la un val de insolvente ale companiilor in randul cultivatorilor de cereale, brutarilor si patiserilor.

„Coface se asteapta la o scadere mai putin semnificativa a insolventelor companiilor in 2018: -3,6%, dupa -7,3% pe parcursul intregului an 2017. Acest ritm mai putin sustinut este partial datorat posibilei incetiniri a activitatii din Franta in a doua jumatate a anului din cauza unor constrangeri legate de recrutare si de aprovizionare, primele semne ale unei incetiniri fiind deja vizibile in sectorul constructiilor”, a declarat Bruno de Moura Fernandes, Economist in Coface.

Companiile “zombie”, un simptom alarmant

Desi numarul insolventelor companiilor ramane mai ridicat decat inainte de criza, rata acestora este mai mica (1,14% in 2016 fata de 1,35% in 2007), datorita existentei mai multor companii. Este comparabil cu cel inregistrat in Germania (1,2%) in timp ce in Italia si Spania procedurile foarte lungi si costisitoare care imping companiile sa recurga la alte alternative (lichidare voluntara, finantare ipotecara) au dus la o subevaluare a ratei insolventei la 0,3% si respectiv 0,1%.

Totusi, situatia companiilor franceze este mai contrastanta decat sugereaza scaderea numarului de insolvente. Daca adaugam companiile neprofitabile si companiile „zombie” (4,6% din numarul total, potrivit estimarilor Coface), procentul companiilor in dificultate este de 5,7% din numarul total al companiilor (la sfarsitul lui 2016). De la sfarsitul crizei, numarul companiilor „zombie”, tinute in viata artificial prin finantare cu costuri reduse in contextul unei politici monetare expansioniste, nu a scazut in Franta in timp ce in Spania, care a fost foarte mult afectata de criza, a inceput sa scada in 2013.

„De la sfarsitul crizei, exista mai putine companii solvabile in Franta, dar la fel de multe companii zombie, ceea ce este in concordanta cu cresterea relativ slaba inregistrata pana in 2016. Aceasta crestere a companiilor zombie, care ar putea sa intre in faliment in orice moment, este in detrimentul economiei, pentru ca impiedica procesul distrugerii creative si reduce productivitatea unei tari”, a declarat Bruno de Moura Fernandes.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here