Home Companii Comertul cu alimente, bauturi si tutun se scufunda. Firmele sunt la...

Comertul cu alimente, bauturi si tutun se scufunda. Firmele sunt la un pas de blocaj financiar

675
0
SHARE

Consumul de alimente, bauturi si tutun este in crestere in Romania, dar firmele angrenate in acest sector nu traiesc momente tocmai fericite, dupa cum arata un studiu Coface efectuat pe datele centralizate la nivelul anului 2016.

Nivelul scazut al lichiditatilor, datorii in crestere, cresterea termenului de plata catre furnizori sunt doar cateva elemente care dovedesc instabilitatea sectorului de cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun din Romania.

In sectorul comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun, peste o treime  dintre companii au avut o scadere a veniturilor, iar 40% un risc de insolventa peste medie.

In plus, durata medie de plata a datoriilor pe termen scurt in 2016 a fost de 76 de zile, in usoara crestere fata de anul anterior, respectiv 74 de zile, in timp cedurata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat s-a redus la 33 de zile in 2016, fata de 67 de zile, in 2014. Rezulta ca autonomia financiara a companiilor din acest sector este dependenta de incasarea creantelor, cu atat mai mult cu cat ciclul de conversie a banilor ramane negativ, cu un nivel de-9 zile in 2016. Valoarea negativa este data de o durata de rotatie a stocurilor mica,in comparatie cu alte sectoare si de o durata medie de incasare a creantelor in scadere, ceea ce confirma apelul la creditul comercial primit din partea furnizorilor.

Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 2.735 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 23,02 MLD RON. 

„Orizontul de finantare ramane cu precadere unul pe termen scurt, 85% din total datorii fiind  curente, procentaj in crestere, in conditiile in care peste jumatate dintre jucatorii din piata au un grad de indatorare ce depaseste 80%. Mai mult, 54% din companiile din acest sector isi platesc datoriile mai tarziu decat le-ar permite ciclul operational, ceea ce creaza premisele unui dezechilibru financiar”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Pe parcursul anului 2016, companiile din sectorul analizat au alocat investitii nesemnificative pentru extinderea activelor fixe. Dupa maximul din 2012, se remarca fluctuatii intre 2013 – 2016, doar59% efectuand investitii in 2016, cu un raport Capex/ Amortizare supraunitar. 

Anul 2017 marcheaza si cel mai mare numar de companii (20) cu incidente in perioada 2011-2018. De mentionat este ca doua companii au inregistrat 46% din numarul total de incidente bancare aparute in ultimii 8 ani. De asemenea, daca ne uitam din punct de vedere trimestrial la 2016 si 2017, se poate observa o traiectorie fluctuanta, care a culminat cu varful din ultimul trimestrul al anului 2017 (141 incidente minore si 507 incidente majore). 

„Analiza comportamentului de plata la nivelul sectorului comertului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun arata semnale de inrautatire a acestuia. 2017 a marcat maximul din punct de vedere al numarului de companii cu incidente de plata in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, precum si din perspectiva numarului total de incidente. Este ingrijorator faptul ca desi numarul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a scazut in 2017, probabil ca urmare a pragurilor introduse de ANAF, valoarea datoriilor a crescut foarte mult, fiind de peste 13 de ori mai mare decat in 2010”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Tendinte de consum in sector

Cheltuielile totale de consum medii lunare pe o gospodarie in ultimele 7 trimestre sunt intr-o continua crestere. In medie, produsele agroalimentare, bauturile alcoolice si nealcoolice si tutunul reprezinta 43% din total cheltuielilor. Aceste doua categorii de cheltuieli au avut si ele o traiectorie ascendentain fiecare trimestru din 2016, respectiv 2017.

In ceea ce priveste valoarea importurilor din tarile din Uniunea Europeana pentru produse alimentare, bauturi si tutun se constata o traiectorie pozitiva in perioada 2012-2017. Mai mult decat atat, valoarea importurilor din anul 2017 fata de 2012 a crescut semnificativ, cu 69%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here