Home Cariere Stii sa iti cultivi calitatile de lider? Studiu de caz cu George...

Stii sa iti cultivi calitatile de lider? Studiu de caz cu George Agafitei

1102
0
SHARE

Autor: George Agafitei, Cerificate Associate Emergenetics®

Atunci cand Dr. Geil Browning, CEO & Founder Emergenetics International, a analizat modul in care persoanele abordeaza leadership-ul, a identificat trei intrebari fundamentale:

  1. Cine esti tu?
  2. Ce iti place cel mai mult?
  3. Cum poti tine lucrurile in echilibru intr-o lume in continua miscare?

Aceste intrebari ajuta liderii sa se auto-cunoasca si sa inteleaga cum pot avea impact. Poate fi dificil sa ii conduci pe altii atunci cand nu stii foarte multe despre propriile valori, principii, moduri de a gandi. De aceea, demersul este necesar nu numai pentru propria persoana, dar si pentru cei a caror dezvoltare o poti influenta intr-un fel sau altul.

 

Va invit sa ne uitam la o astfel de situatie, luand in considerare situatia unui tanar antreprenor din Bucuresti si demersurile sale pentru a deveni un lider mai bun in propria companie. Datele de identificare sunt modificate pentru a asigura un principiu fundamental – cel al confidentialitatii.

 

Ovidiu conduce propriul business, o echipa formata din 9 consultanti in domeniul industrial. A preluat afacerea de la tatal sau, care, la pensie fiind, din cand in cand, mai intervine – mai ales in relatia cu un client extern traditional.

Ovidiu a incercat mereu sa se dezvolte ca sa fie din ce in ce mai bun in ceea ce face: fie a deschis, in timp, diferite mici afaceri pe care le-a dezvoltat si, apoi, le-a vandut, fie a urmat cursuri online de la universitati de prestigiu. La un moment dat, si-a ales un coach care sa-l insoteasca in dezvoltarea afacerii si a sa, personala.

Una dintre provocari a fost sa poata sincroniza energiile din echipa pentru a putea derula mai multe proiecte simultan. Printre altele, a achizitionat nenumarate instrumente si softuri de project management si de time management. Dar parea ca nici una dintre solutii nu functioneaza, iar cei din echipa sa chiar i-au spus sa nu se mai chinuie ca ei nu au nevoie. Mai curand el ar fi cel care are nevoie, dar Ovidiu observa cum dureaza prea mult, tot timpul e ceva incomplet, iar frustrarile – desi bine gestionate – reapar ciclic.

Un prim moment de cotitura l-a reprezentat completarea profilului Emergenetics®, cand a inteles ca preferintele sale sunt gandirea Conceptuala si gandirea Analitica. Asta inseamna ca se simte ca „pestele in apa” atunci cand este vorba de viziune, de proiectii in viitor si de a cauta argumente si date care sa sustina noile idei. “As putea face asta oricat, fara sa stiu ce este oboseala”, spune Ovidiu.

Surpriza a venit din partea preferintei de gandire Structurala, cea care arata ordinea, grija pentru detalii, controlul timpului. Ar fi trebuit sa depuna foarte multa energie pentru a putea face fata. Mai ales comparativ cu stilurile naturale. Acesta a fost momentul in care a inteles ca ceea ce parea o solutie – softurile de project management – deveneau o noua problema, intrucat nu avea o aplecare naturala sa le utilizeze si sa le urmareasca.

Am vazut cum s-a luminat la fata de parca lasase jos ceva greu ce ducea in spate. “Asta inseamna ca nu mai trebuie sa ma mai lupt cu completarea softurilor pentru a sti ca totul e in regula? Asta inseamna ca pot face mai mult din ceea ce imi place?”

In urmatoarele saptamani, Ovidiu a cautat un asistent de proiecte si intamplarea – sau poate nu intamplarea – a facut sa gaseasca persoana care avea preferintele de gandire Analitica si Structurala. Demersul sau de selectie a fost mai curand unul bazat pe intuitie (pentru ca scopul profilului Emergenetics® este dezvoltarea).

Lucrurile au inceput sa se echilibreze, iar Ovidiu are acum si o imagine de ansamblu a proiectelor cu statusuri individuale si o multumire sa vada ca lucrurile astea pot fi facute cu mai putin efort si cu mare placere de catre cineva. Ovidiu este in perioada in care doreste sa dezvolte afacerile familiei (investitii directe sau doar suport) ca un hub si vrea sa le asigure un singur acoperis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here