Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a primit la sfarsitul saptamanii vizita Ambasadorului Indiei la Bucuresti, E.S. Thanglura Darlon, si a secretarului I din ambasada, Chitra Suresh.
Vizita celor doi diplomati a venit pe fondul aniversarii a 70 de ani de la initierea relatiilor diplomatice dintre India si Romania si are ca scop intensificarea schimburilor comerciale intre cele doua tari.
“Ne dorim ca nivelul schimburilor comerciale de bunuri si servicii dintre cele doua tari sa creasca atat prin dezvoltarea afacerilor, cat si prin diversificarea lor”, a explicat Mihai Daraban.
Presedintele CCIR a adaugat ca principalele linii de dezvoltare ale cooperarii economice dintre cele doua state ar trebui sa aiba la baza sectoare economice precum IT, petrol si gaze, agricultura, industria metalurgica, industria componentelor auto, transportul maritim si constructia de nave.
Referitor la acest ultim sector, Daraban a subliniat principalele avantaje ale Portului Constanta si potentialul de a deveni un hub important pentru India in transportul marfurilor inspre si dinspre Europa Centrala si de Sud-Est. De asemenea, Portul Constanta prezinta un potential investitional ridicat, avand in vedere suprafata disponibila in interior pentru constructia de platforme logistice.
In acelasi timp, gazda intalnirii a tinut sa precizeze ca deficitul de forta de munca din Romania si-ar putea gasi o rezolvare prin atragerea de personal calificat din India. “Piata fortei de munca din Romania inregistreaza, in prezent, un anume deficit, iar India poate fi o sursa importanta de personal calificat”, a apreciat presedintele CCIR.
Conform informatiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii mai, pe teritoriul Romaniei activeaza un numar de 305 companii indiene, cu un capital total subscris de 17,76 milioane euro. La nivelul anului 2017, valoarea totala a schimburilor comerciale dintre Romania si India s-a cifrat la 571,39 milioane euro.
Romania a exportat, in principal, masini, aparate si echipamente electrice, cu o pondere de 55,9%. In acelasi timp, importurile din India au vizat metale si produse din metal (25,1%), produse chimice si farmaceutice (22,0%), masini si echipamente (14,2%), produse textile (8,4%), produse alimentare (6,7%), mijloace de transport si componente (6,6%), materiale plastice si cauciuc (5,4%).