Home ONG Brasovul incepe transformarea centrului istoric. A primit o finantare nerambursabila

Brasovul incepe transformarea centrului istoric. A primit o finantare nerambursabila

376
0
SHARE

Alaturi de Municipiul Brasov, din grupul oraselor pilot fac parte: Angoulême (Franta), Belfast (Irlanda), Genova (Italia), Lisabona (Portugalia), Nicosia (Cipru), Slovenska Bistrica (Slovenia) si Utrecht (Olanda).

Reprezentat prin ABMEE (Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov), Municipiul Brasov a castigat un nou proiect cu finantare prin programul Orizont 2020 al Comisiei Europene. Proiectul HUB-IN a fost lansat la nivel international la inceputul lunii octombrie.

HUB-IN va dezvolta un cadru comun pentru stimularea transformarii zonelor urbane istorice. Catalizator pentru inovare si antreprenoriat, acest cadru va viza pastrarea identitatii unice a zonei istorice si a valorilor sale naturale, sociale si culturale. Transformarea zonelor urbane nu se va limita la conservarea patrimoniului centrelor istorice, ci si la alinierea acestora la principiile sustenabilitatii.

Proiectul HUB-IN va crea centre de inovare in orasele pilot pentru a testa activitatile propuse in domeniile de interventie:

  • industrii culturale si creative
  • tehnologii digitale, economie circulara, inovare sociala si sustenabilitate
  • reutilizarea si readaptarea resurselor naturale, a practicilor sociale si culturale, a patrimoniului cultural.

HUB-IN va reuni institutii, companii start-up, centre de cercetare, cetateni si reprezentanti ai societatii civile in fiecare centru de activitati.

Transformarea zonelor urbane istorice se datoreaza in numeroase orase globalizarii, mediului economic si politicilor locale. Cu toate acestea, anumite zone istorice isi pierd treptat identitatea, functionalitatea sau elementele traditionale. In acest context se remarca necesitatea inovarii in zonele istorice, unele orase devenind astfel capitale ale originalitatii. Exista insa perceptia, ca fiecare noua provocare este abordata individual, punctual, fara o raportare la experientele altor societati aflate in situatii similare. HUB-IN incearca sa raspunda acestei nevoi printr-o abordare comuna, prin solutii proactive pornind de la consortiul de parteneri ca grup multicultural – un instrument esential pentru transferul de cunostinte si experiente, pentru dezvoltarea de modele de finantare si guvernanta inovatoare, totul in scopul transformarii zonelor urbane istorice.

Despre ABMEE:

Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov este o organizatie neguvernamentala, non-profit, creata ca urmare a preocuparii municipalitatii Brasov pentru eficienta energetica, surse regenerabile de energie, tranzitie energetica si neutralitate climatica, cu aliniere la politicile europene in domeniu. ABMEE a fost infiintata in anul 2003, in baza unui parteneriat incheiat intre Municipiul Brasov si Comisia Europeana, Directoratul General pentru Transport si Energie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here