Home Cariere Ce beneficii au primit angajatii, in 2020. In ce oras sunt cele...

Ce beneficii au primit angajatii, in 2020. In ce oras sunt cele mai mari salarii din Romania

869
0
SHARE

In anul pandemiei, companiile s-au orientat catre traininguri, bonusurile pentru recomandari si asigurari de sanatate. Acestea sunt principalele tipuri de beneficii, care au crescut ca pondere in totalul companiilor, arata datele studiului Mercer – Total RemunerationSurvey lansat de Mercer Marsh Benefits Romania.

Studiul analizeaza salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care il raporteaza la nivelul pietei generale. Topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat in anul 2019, dar remarcam consolidarea pe zona pharma, cu un nivel al remuneratiilor cu 26% peste media pietei.

“Pe langa faptul ca, in acest an, Pharma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular pozitioneaza aceasta industrie in topul celor mai bine platite din Romania: rolurile ocupate de medicii specialisti ridica mult media acestei industrii”, explica Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits, Talent Information SolutionLeader, Romania.

Locul secund in top este ocupat de IT. Angajatii din acest domeniu au venituri care depasesc cu 17% media pietei generale. In principal, pozitiile in legatura cu dezvoltarea de software, arhitectura si analiza de sistem, determina acest nivel peste medie.

Care sunt departamentele din cadrul organizatiilor in care se castiga cel mai bine?

Tot din perspectiva comparatiei cu nivelul veniturilor medii calculate la nivelul pietei, anul 2020 vine cu o ierarhie similara a celor mai bine platite joburi. Astfel, cele mai bine platite sunt pozitiile din departamente precum: IT (+22% fata de media pietei), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%), Financiar (+7%). La polul opus, posturile din urmatoarele zone consemneaza o medie a veniturilor sub media pietei generale: productie (-7%), relatii cu clientii (-7%), distributie (-5%).

Unde sunt cel mai bine platiti angajati din Romania?

Pentru al doilea an consecutiv, Cluj ramane lider al topului oraselor in care angajatii castiga cel mai bine. Potrivit studiului, angajatii din Cluj castiga cu 10% mai mult decat media pietei generale. Locul secund este ocupat de Bucuresti, angajatii de aici castiga cu 4% peste medie. Podiumul este completat de Ploiesti (+1% fata de media generala).

La nivel national, in 2020, cresterea reala a pietei salariale in toate industriile a fost de 6% (raportat laanul precedent). Pentru 2021, companiile anticipeaza o crestere medie de 5%.

Cum au evoluat beneficiile acordate de companii, in ultimii 3 ani?

Asigurarile private de sanatate, trainingurile si bonusurile pentru recomandari au fost principalele beneficii care au consemnat cresteri (din perspectiva numarului de companii care le acorda) fata de anul 2020, potrivit studiului.

„Anul 2020 este un an atipic si din perspectiva beneficiilor acordate de companii. Odata cu trecerea catre work from home, organizatiile s-au reorientat catre zona trainingurilor online. 94% dintre cele peste 400 de companii care ne-au transmis date acorda acest tip de beneficiu. Asigurarile private de sanatate isi continua tendinta de crestere pentru al 5-lea an consecutiv. Preocuparea companiilor pentru acest beneficiu este fireasca in actualul context. In plus, angajatorii au avut la dispozitie noi produse de asigurare, inclusiv cu acoperire COVID-19. Intr-un context sanitar critic si in conditii economice dificile, este esential pentru companii sa aleaga implementarea unui program de beneficii optimizat cu sprijinul specialistilor” – Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania. 

Abordarea in ceea ce priveste lucrul de acasa

Implementarea modului de lucru de acasa a necesitat un efort suplimentar din partea organizatiilor. 6 din 10 companii nu aveau un sistem de tip work from home implementat si a fost nevoie sa gaseasca solutii rapide de implementare. Acestea, au implementat munca de acasa ca raspuns la criza sanitara COVID-19.

In plus, 6% dintre organizatii ofera angajatiilor compensatii pentru costurile legate cu work-from-home in timp ce 6 din 10 organizatii ofera alt tip de sprijin pentru buna derulare a activitatii de la distanta. In plus, 15% dintre organizatii au concluzionat ca munca de acasa a crescut nivelul productivitatii angajatilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here