Home Companii Industria de game development din Romania a depasit cifra de afaceri de...

Industria de game development din Romania a depasit cifra de afaceri de 200 mil dolari, in 2019

604
0
SHARE

Pentru prima oara in istoria dezvoltatoare de jocuri video din Romania, cifra de afaceri inregistrata de cele peste 100 de studiouri ce activeaza local a depasit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al RGDA (Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania). Suma reprezinta o crestere de 14,65% fata de anul 2018.

59% dintre studiourile romanesti se afla in Bucuresti, 17% in Cluj-Napoca, 7% in Iasi, 5% in Timisoara si 3% in Brasov, restul desfasurandu-si activitatea in orasele mici ale tarii.

In industria in care activeaza peste 6.000 de specialisti, 74.2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licentiate), in timp ce 12.1% furnizeaza servicii de quality assurance, localizare si outsourcing creativ. 10.3% din studiouri activeaza si ca publisheri pentru propriile jocuri iar 3.4% dintre studiouri creeaza solutii pentru infrastructura de jocuri.

Cele mai importante 10 companii romanesti in 2019 dupa cifra de afaceri sunt Ubisoft Romania, Electronic Arts Romania, Gameloft Romania, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco si Those Awesome Guys.

In 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create si in Romania de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming. Astfel, Ubisoft Bucuresti a avut o contributie considerabila la dezvoltarea Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, 200 de romani fiind implicati in crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizata in totalitate la Bucuresti. Biroul Ubisoft din Bucuresti a lucrat si la jocul Watch Dogs:Legion, ce va fi lansat pe 29 octombrie 2020. Electronic Arts Romania a contribuit la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus in premiera Liga 1 din Romania cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale.

Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou in Botosani, 2019 fiind si anul in care a raportat cea mai mare cifra de afaceri din istoria sa. In 2019, studiourile locale au lansat titluri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive), care au fost apreciate la nivel international, atat de critica cat si de un fanbase consistent.

“Urmeaza 5 ani definitorii in care industria locala trebuie sa-si demonstreze potentialul creativ, sa produca titluri originale de mare impact international. Este si o oportunitate pentru Statul Roman sa sprijine acest sector cu potential. Un exemplu de succes la care ne raportam des este Polonia, care are un veritabil brand de tara – seria de jocuri „The Witcher”, jocuri ce s-au bucurat de un enorm succes international. De asemenea, Polonia are un numar record (peste 50) de companii dezvoltatoare de jocuri listate pe bursa, este un sector important pentru economia lor. Toate aceste succese s-au intamplat si cu ajutorul statului, care ofera diverse scheme de ajutor si de stimulare a industrieidar si datorita accesului la investitori privati (locali sau din strainatate). Investitorii romani au inceput deja sa priveasca catre acest sector atractiv, cateva studiouri independente bucurandu-se de finantarile acestora”, a declarat Catalin Butnariu, presedinte RGDA.

Studiul este realizat ca preambul a Dev.Play, conferinta dezvoltatorilor de jocuri video din Romania si Europa de Est, ce va avea loc online anul acesta in perioada 3-4 noiembrie. Conferinta online va avea peste 40 de speakeri internationali, workshop-uri specializate si instrumente de business matchmaking pentru posibilitatea programarii intalnirilor online intre participanti. Dev.Play are, de asemenea, oportunitati suplimentare pentru dezvoltatorii independenti de jocuri, precum sesiuni de pitching cu publisheri si investitori, o expozitie virtuala unde vor fi expuse jocurile video independente, renumitul concurs international Nordic Games Discovery si Gala Premiilor care va celebra cele mai bune jocuri prezentate la eveniment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here