Home Companii Robert Stoicescu, PwC Romania: „Multe organizatii si-au regandit strategiile de securitate cibernetica”

Robert Stoicescu, PwC Romania: „Multe organizatii si-au regandit strategiile de securitate cibernetica”

634
0
SHARE

Potrivit studiului global PwC ”Digital Trust Insights 2021”, 96% dintre respondenti spun ca isi vor schimba strategia de securitate cibernetica ca urmare a impactului COVID-19, jumatate aratand ca vor lua in considerare riscurile cibernetice in fiecare decizie de afaceri, comparativ cu 25% anul trecut.

”COVID-19 a perturbat modul de functionare a companiilor si am asistat la o dependenta tot mai mare de tehnologie, ceea ce insemnat si o crestere a riscurilor cibernetice. Atacurile care au exploatat teama de coronavirus s-au raspandit mai repede decat pandemia si au devenit din ce in ce mai sofisticate. Astfel ca, alaturi de educatia utilizatorilor si constientizarea continua a amenintarilor din mediul online, investitiile in tehnologii, procese si in oameni sunt esentiale in lupta cu atacatorii. Nu in ultimul rand, luna octombrie este luna securitatii cibernetice in Uniunea Europeana – un prilej foarte bun sa ne amintim ca increderea pe care o cautam in mediul online depinde in primul rand de noi, ca si societate”, a declarat Mircea Bozga, Partener PwC Romania.

Peste 40% dintre executivii intervievati au aratat ca in primele trei luni ale pandemiei, companiile lor au accelerat digitalizarea cu o viteza surprinzatoare, avansand cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru urmatorii cinci ani.

Intr-un top al ambitiilor digitale, 35% dintre respondenti afirma ca accelereaza automatizarea pentru a reduce costurile, 31% ca modernizeaza cu noi capabilitati, iar 29% au mentionat rapiditatea si eficienta proceselor.

Pentru 2021, in fruntea listei amenintarilor „foarte probabile” se afla Internet of Things (IoT) si furnizorii de servicii cloud, mentionate de o treime dintre respondenti. In acelasi timp, atacurile cibernetice asupra serviciilor cloud conduc in topul amenintarilor care vor avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor (24%).

Principalele provocari ale industriei

Cea mai mare provocare pentru sectorul de securitate cibernetica este lipsa personalului calificat, peste 3,5 milioane de locuri de munca fiind disponibile in 2021 la nivel mondial.

”Avand in vedere impactul fara precedent al COVID-19, multe organizatii au trebuit sa-si regandeasca strategiile de securitate cibernetica. Rolul unui Chief Information Security Officer (CISO) si al unei echipe specializate dedicate nu au fost niciodata mai critice, atat pentru depasirea riscurilor generate de aceasta criza sanitara, cat si pentru dezvoltarea ulterioara a organizatiei. Pana acum, cel mai la indemana pentru companii era formarea angajatilor din interior, care gestionau doar part time riscurile cibernetice, dar preconizam ca vor aparea tot mai multe posturi de specialisti full-time”, a aratat Robert Stoicescu, liderul echipei de Cybersecurity din cadrul PwC Romania.

De altfel, 51% dintre directorii participanti la sondaj au declarat ca intentioneaza sa angajeze personal pentru securitate cibernetica in anul urmator, peste 22% spunand ca vor creste personalul cu 5% sau mai mult. Topul pozitiilor pe care companiile vor sa angajeze anul viitor sunt pentru: dezvoltarea de solutii cloud (43%), informatii de securitate (40%) si analiza datelor (37%), dezvoltare software si asigurarea calitatii (31%) si programare (31%).

In ceea ce priveste cheltuielile in acest domeniu, desi 55% dintre respondenti afirma ca bugetul lor va creste, mai degraba decat va scadea in 2021, un procent asemanator spun nu au incredere ca sumele sunt alocate celor mai semnificative riscuri pentru organizatie.

Astfel, 44% au aratat ca vor sa schimbe procesul de bugetare, iar 37% sunt de acord ca o cuantificare a riscurilor cibernetice poate imbunatati semnificativ modul in care gestioneaza cheltuielile impotriva riscurilor. Cu toate acestea, mai mult de o treime sunt de acord ca organizatiile lor isi pot consolida pozitia cibernetica odata cu reducerea costurilor datorita automatizarii si rationalizarii tehnologiei.

Principalele rezultate dorite in urmatorii 2 ani in urma schimbarii strategiilor de securitate cibernetica sunt: prevenirea sporita a atacurilor care pot avea succes, timp de raspuns mai rapid la intreruperi, increderea imbunatatita a liderilor in capacitatea de a gestiona amenintarile si experienta imbunatatita a clientilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here