Nestlé Romania lanseaza primul studiu de biodiversitate pentru Parcul National Cozia, in cadrul proiectului POPAS 2020. Acesta vine ca urmare a arealelor ecologizate in urma cu un an, cand peste 500 de voluntari Nestlé, administratia Parcului si membri ai comunitatii locale au colectat peste 40 de tone de deseuri, trimise catre reciclare sau valorificare.
De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect are loc si o actiune de plantare a 30.000 de puieti de salcam, care vor neutraliza in total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon pana in 2050. Puietii, plantati pe o suprafata de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hranire pentru albine, favorizarea polenizarii speciilor autohtone, precum si remedierea vegetativa a solului in anumite zone din parc.
Lansat sub umbrela pilonului de sustenabilitate “Nestlé for a Waste Free world”, raportul de biodiversitate realizat de catre o echipa de ingineri de mediu si ecologi condusa de Msc. Ing. Valentin Dragomir, Director General, Managerdemediu.ro, vine in completarea actiunilor de ecologizare din anii trecuti. Acesta contine o prezentare a parcului, o sectiune dedicata amenintarii reprezentate de deseuri, masurile de conservare a Parcului National Cozia, dar mai ales modul in care au fost prezervate habitatele din parc in urma actiunii de ecologizare desfasurate anul trecut.
”Vizam prin aceste masuri reducerea impactului de mediu in zonele protejate si zonele tampon din cadrul Parcului National Cozia prin implementarea de actiuni anuale de mediu, ecologizari si plantari de puieti in zonele care au suferit transformari de impact in anii anteriori”, a declarat Vali Dragomir, Director General Managerdemediu.ro.
Puietii de salcam au fost alesi special atat pentru a raspunde necesitatilor solului din zonele vizate, care au nevoie de remediere vegetativa, dar si pentru sprijinirea activitatii melifere din zona, apicultorii putandu-si dezvolta afacerile cu circa 80 de familii de albine care vor produce pentru comunitatea locala peste 35 de tone de miere pana in 2050.
“In cadrul Parcului National Cozia se afla o adevarata bogatie nationala, unde putem gasi printre altele: 75 de specii de plante (unele dintre ele unicat in Europa), 20 de habitate naturale protejate, 122 de specii de nevertebrate, 14 specii de pesti, 25 de specii de amfibieni si reptile, 35 de specii de mamifere si 164 de specii de pasari (dintre care 69 cu interes conservativ). In egala masura, vedem identificate in raport deseuri de la materiale plastice, ambalaje din plastic, hartie, lemn etc. Toate acestea au un impact asupra florei, faunei, dar si apelor curcatoare”, spune Ing. Pavel Prundurel, Director Parcul National Cozia.
Specialisti propun si o serie de masuri de conservare, cum ar fi: instituirea unui sistem de evacuare a deseurilor din parc si realizarea de cosuri de gunoi anti-urs, care sa evite atragerea animalelor salbatice si dependenta lor de resturi menajere. Administratia Parcului National Cozia a luat in considerare parteneriate cu autoritatile publice locale, proprietarii si administratorii de terenuri.
“In contextul in care schimbarile climatice au un impact global major si reprezinta o amenintare care necesita actiuni urgente, am inceput accelerarea demersurilor de sustenabilitate prin implementarea de proiecte menite sa sustina angajamentul global de zero emisii nete pana in 2050, tranzitia la energie regenerabila in proportie de 100%, dar si dezvoltarea de ambalaje alternative. Pentru a putea avea un impact zero asupra mediului in operatiunile noastre pana in 2030, implementam actiuni de protejare a biodiversitatii si a resurselor naturale si implementam campanii de constientizare menite sa aduca in prim plan necesitatea colaborarii dintre companii, autoritati si societate pentru ca mediul inconjurator sa ramana un loc liber si curat”, spune Irina SIMINENCO, Corporate Affairs Manager Nestlé Romania.
Nestlé abordeaza problema deseurilor de ambalaje in toate comunitatile in care opereaza peste tot in lume, si isi bazeaza strategia de lucru pe trei piloni: dezvoltarea de noi ambalaje, modelarea unui viitor fara deseuri si campanii de constientizare. Compania deruleaza o serie de actiunile de transformare a ambalajelor sale in ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile si de reducere a utilizarii materialelor plastice noi cu o treime, pana in 2025.