Home Cariere Meseriile viitorului și joburi pe cale de dispariție – raport INACO

Meseriile viitorului și joburi pe cale de dispariție – raport INACO

1041
0
SHARE

Criza COVID-19 şi provocările aduse de aceasta în procesul de digitalizare vor influenţa pentru mai mulţi ani de acum înainte piaţa muncii.

“Consecințele se văd rapid în modul în care învățăm, muncim, trăim, prin digitalizare, dematerializare, demonetizare și democratizare, tendințe care explică actualele salturi disruptive ale omenirii,” comentează Andreea Paul (foto), președintele organizației neguvernamentale INACO.

Timp de adaptare

1 din 2 angajați are nevoie acum de asimilarea și antrenarea unor noi abilități și competențe, care necesită instruire pe parcursul unei perioade de timp între două săptămâni și cinci luni, pentru a se putea adapta la schimbările actuale pe piața muncii. Investiția în capitalul uman este obligatorie pentru guvernele, companiile, școlile și angajații care își doresc să rămână competitivi pe piața muncii. Sistemul de educație are mare nevoie să se alinieze la cerințele economiei viitorului, astfel încât să furnizeze competențele necesare noilor profesii.

Conform unui recent raport al Forumului Economic Mondial cererea pentru profesionişti din anumite sectoare se va accentua în următorii ani, în vreme ce importanţa unor profesii se va diminua tot mai mult.

Domeniile viitorului

Cererea pentru cele mai căutate meserii ale viitorului include analiști de date și oameni de știință, specialiști în AI și învățare automată, precum și ingineri specializați în robotică.

Urmează specialiști în Digital Marketing, strategie și transformare digitală, ingineri în domeniul proceselor de automatizare, profesioniști în domeniul dezvoltării afacerilor, analiști în securitatea informațiilor, dezvoltatori de aplicații, specialiști în Internetul tuturor lucrurilor. Chiar dacă automatizarea transformă radical peisajul locurilor de muncă în următorii cinci ani, interacțiunea umană rămâne esențială în domenii precum marketing, vânzări și producție de conținut.

Meserii pe cale de dispariţie

În contrapartidă, vor dispărea 85 milioane de locuri de muncă – funcționari în introducerea datelor, funcționari în administrație, salarizare și arhivistică, contabili, auditori, muncitori în fabrică, lucrători în servicii pentru clienți, mecanici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here