Home Companii Rompetrol Rafinare anunță rezultate financiare în scădere. Vezi care sunt cauzele

Rompetrol Rafinare anunță rezultate financiare în scădere. Vezi care sunt cauzele

633
0
SHARE

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primele nouă luni din acest an, rezultate financiare în scădere pe fondul influențelor generate de noul coronavirus, dar și din cauza volatilității fără precedent din piața petrolului.

În contextul pandemic, cererea de piață s-a contractat, generând presiuni majore pe marjele brute de rafinare. Astfel, în trimestrul 3 și în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanțial față de indicatorii aferenti perioadelor similare din 2019 – 19,6 USD/t comparativ cu 41,1 USD/t în T3 2019, respectiv 11 USD/t comparativ cu 37,6  USD/t în primele 9 luni ale anului 2019.

La nivelul mediului de afaceri global, marjele de rafinare au resimțit la începutul anului o presiune majoră, ajungând la niveluri minime asemănătoare celor din 2008.

Reducerea s-a accentuat în al doilea trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari de produse petroliere și a creșterii prețului petrolului pe baza reducerilor OPEC de producție a țițeiului, care au fost coroborate cu cererea de piață extrem de scăzută. Chiar dacă în trimestrul 3 s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire a marjei de rafinare, aceasta a fost insuficientă pentru a redresa nivelul marjelor brute, raportat la cele 9 luni din 2020.

În primele nouă luni din 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de peste 2,5 miliarde USD, fiind în scădere, ca rezultat al cotațiilor de piață mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, alături de un volum de vânzări mai mic, dar și din cauza altor factori importanți –revizia generală, volatilitatea fără precedent a pieței petrolului și scăderea semnificativă a cererii de pe piață cauzată de măsurile impuse de pandemie.

Pe fondul factorilor care au influențat mediului global, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane USD.

Valoarea totala a exporturilor realizate în perioada ianuarie – septembrie de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane USD în T3 2020 și peste 772 milioane USD în primele 9 luni ale anului 2020.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediul de Afaceri (44,7%).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here