Home Life Cum descifrezi eticheta unui aliment

Cum descifrezi eticheta unui aliment

683
0
SHARE

Pentru a identifica pe rafturile magazinelor care sunt alimentele potrivite unui stil de viață sănătos este extrem de important să știm să citim corect etichetele acestora. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și fondator yummdiet.com ne învață la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un produs alimentar.

De multe ori privim vizita la supermarket ca pe o experiență tentantă sau chiar periculoasa pentru dieta, însă dacă respectăm câteva reguli simple nu avem niciun motiv să ne batem capul cu asta. Pentru un stil de viață sănătos este important ca majoritatea alegerilor alimentare să provină din alimente integrale, neprelucrate: legume, fructe, leguminoase, fasole, pește sălbatic, carne provenită de la animale crescute la sol sau chiar organică dacă avem ocazia, ouă, produse lactate și cereale integrale.

Primul sfat pe care îl dau mereu clienților mei este să se ducă la cumpărături cu o listă bine stabilită de acasă. O organizare bună ne dă siguranța că nu vom achiziționa alimente din impuls și nu ne vom abate de la principiile noastre alimentare. Acesta este și motivul pentru care pentru a ușura munca clienților mei în cadrul platformei de diete yummdiet.com am dezvoltat o secțiune care cuprinde o listă de cumpărături cu toate alimentele și gramajul necesar pentru o săptămână a meniului personalizat generat, a explicat Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție.

Cori Gărmescu ne sfătuiește ca atunci când cumpărăm alimente procesate și ambalate să citim întotdeauna eticheta mică de pe spatele produsului și să acordăm atenție la 5 aspecte:

  1. Lista de ingrediente

„Ingredientele sunt listate în funcție de cantitatea lor din rețetă, așa că uitați-vă întotdeauna cu atenție la primele 3-5 ingrediente. Apoi aruncați o privire la lungimea listei de ingrediente. Cu cât un aliment este mai prelucrat, cu atât este mai lungă lista de ingrediente. Dacă primele 3-5 ingrediente sunt unele problematice pentru dieta pe care o urmați, de exemplu zahăr și alternative, grăsimi, făină, gluten, sau sună ca o lecție de chimie, nu cumpărați produsul”, explică coach-ul de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu.

  1. Porția de consum

De asemenea, Cori ne spune că un alt aspect important prin care putem evalua calitatea nutrițională a unui produs este dimensiunea porției de servire trecută pe etichetă. „Majoritatea produselor alimentare nesănătoase sunt listate cu o porție ridicol de mică, ceea ce ne dă de multe ori impresia că aceste alimente nu sunt atât de nesănătoase și bogate în calorii și drept urmare ne fac să mâncăm cantități mari. De exemplu, porția de servire în cazul chipsurilor este de 25 de grame sau de 12 chipsuri, ori nimeni nu mănâncă doar 12 chipsuri vreodată.”

  1. Atenție la cantitatea de grăsimi

Conform coach-ului de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu, atunci când mergem la cumpărături ar trebui să căutăm produsele care conțin între 3 și 10 grame de grăsime pentru 100 grame de produs. În ceea ce privește grăsimile saturate, alimentele care ar trebui consumate ar trebui să conțină între 1 și 3,5 grame de grăsimi saturate pentru 100 grame de produs.

  1. Atenție la cantitatea de zahăr

Un produs care conține mai mult de 22 de grame de zahar sau îndulcitori calorici pentru 100 grame produs are un conținut ridicat de zaharuri, iar dacă conține mai puțin de 5 grame de zahăr are un conținut scăzut de zahăr. „Alegeți produse care conțin mai puțin de 12 grame de zahăr dacă sunteți interesat să slăbiți, menținând în același timp un deficit caloric ușor”, ne sfătuiește Cori Grămescu, fondator yummdiet.com

  1. Atenție și la cantitatea de sare

„Un produs care conține mai mult de 1,5 grame de sare are un conținut ridicat de sare, deci alegeți alimente care au mai puțin de 1 gram de sare pentru 100 de grame de produs”, a completat Cori Grămescu.

Atunci când urmăm o dietă de slăbire este important să alegem alimente bogate în vitamine, minerale, fibre și care au în același timp un număr mic de calorii.

Despre Cori Grămescu:

Este coach de lifestyle și nutriție. A urmat periodic traininguri de instruire în Canada, SUA, Germania, UK, Suedia, Spania și Italia în diverse metode de antrenamente de grup. Din 2006 este instructor de Pilates si group fitness, iar în 2013 a obținut licența de tehnician nutriționist.

Cori a fondat yummdiet.com la începutul anului 2020 și deține studiourile de fitness feminin LadyFit din București. În 2017, Cori a obținut un MBA la Maastricht School of Management.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here