Home Companii S-a deschis prima școală pentru copii supradotați. Taxele anuale încep de la...

S-a deschis prima școală pentru copii supradotați. Taxele anuale încep de la 5.400 euro/copil

2494
0
SHARE

Simona Mitrea și Alina Sluser au pus bazele primei școli pentru copiii cu abilități înalte, Romanian Gifted School. Cele două fondatoare își doresc să pregătească aici, viitoarea elită a României. De asemenea, vor să colaboreze cu Ministerul Educației, în acord cu legea 17/2007 privind educația tinerilor supradotați, capabili de performanță.

În Romania, 1 din 6 copii este cu abilități înalte sau supradotat. Vorbim de mai mult de 500.000 de copii, însă majoritatea dintre ei nu reușesc să-și atingă potențialul maxim deoarece sistemul educațional este învechit și neperformant, iar societatea nu le oferă șanse reale. Așa se face că România se află în topul țărilor europene care exportă masiv inteligență.

Iar pentru a veni în sprijinul acestei situații, a fost înființată Romanian Gifted School, care are în Advisory Board personalități precum, Mike Costache, Georgeta Dendrino, Amalia Enache, Liviu Jicman, Iulian Lolea, Alexandra Ologu, Marius Savin, Amalia Sterescu și Diana Ungureanu. Aceștia și-au propus să contribuie la identificarea cât mai multor copii excepționali și la oferirea unui cadru potrivit dezvoltării lor armonioase.

Copiii cu abilități înalte sunt acei copii pe care în mod uzual îi numim genii și care, în virtutea unor abilități deosebite, sunt capabili de performanțe ridicate. Dacă nu sunt integrați într-un sistem educațional specific nevoilor lor, acești copii riscă să fie percepuți ca ciudați, să crească ca niște inadaptați iar potențialul lor să se irosească.

Ideea înființării unei școli pentru copii cu abilități înalte în România a apărut atunci când Simona Mitrea, co-fondator Romanian Gifted School, și-a dat seama că proprii ei copii au abilități înalte și că au nevoie de un sistem educațional special unde să-și dezvolte pontențialul.

„Așa am dat peste ideea de testare cognitivă. După testarea băiețelului de 9 ani, oamenii de acolo au venit să mă felicite. Mi-au pus în brațe un raport cu niște cifre, fără să îmi explice semnificația acestora sau ce să fac mai departe pentru copil. Și m-am pus pe studiat”, povestește Simona Mitrea, Co-Fondator Romanian Gifted School.

Cum funcționează prima școală din România pentru copiii cu abilități înalte

Creat special pentru nevoile copiilor cu abilități înalte, astfel încât să dezvolte atât creierul copilului cât și caracterul său, modelul educațional Romanian Gifted School cuprinde toate ciclurile: preșcolari (grupa 4-5 ani), școală și liceu. RGS utilizează de asemenea platforma Renzulli Learning, care îi încurajează pe elevi să obțină performanțe academice sporite, să gândească out of the box și să aplice ceea ce au învățat în activități care se potrivesc intereselor lor și stilului propriu de învățare și de exprimare.

Accesul la RGS se face pe baza unei testări psihologice amănunțite. Este vorba despre bateria de test WISC IV, un sistem de testare psihologică/psihometrică utilizat pe scară largă în SUA și Australia și folosit, de asemenea, în țări din Europa. Bateria de test WISC IV se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 ani și 11 luni și 16 ani și 11 luni și se calibrează la populația țării la care se aplică.

În cadrul testării, psihologul urmărește identificarea a trei coeficienți: inteligență cognitivă, inteligență emoțională și inteligență socială și le observă și comportamentul. Acest tip de testare durează 2 ore, după care are loc o întâlnire post-testare de 30 de minute, împreună cu părinții copilului. O testare de acest tip costă 450 de lei.

În cazul copiilor cu vârste între 4 ani și 5 ani și 10 luni, psihologii de la RGS identifică în baza unor activități de evaluare psihologică interesele și abilitățile copilului care sunt peste media celor specifice vârstei acestuia.

Peste 40 de traineri pentru 42 de copii

La Romanian Gifted School sunt înscriși în acest moment 42 de copii cu vârste între 4 și 17 ani. Dintre aceștia, 17 primesc burse parțiale sau integrale. Taxele percepute sunt de 5.400 euro/an pentru preșcolari, respectiv 7.200 euro/an pentru elevi și liceeni, din care în prezent sunt acoperite salariile celor peste 40 de traineri. Fondatoarele Simona Mirea și Alina Sluser spun că au nevoie de sprijin financiar pentru a putea oferi șansa la acest tip de educație și copiilor cu potențial, dar ai căror părinți nu își permit să plătească aceste taxe. În plus, este nevoie de resurse pentru dezvoltarea infrastructurii și dotărilor din școală.

Pentru anul școlar 2022-2023, cei de la Romanian Gifted School își propun să aibă 120 de elevi, dintre care 20% cu burse integrale, iar în următorii 5 ani să ajungă la un număr de 500 copii, dintre care 20% bursieri.

Copiii de la RGS sunt pregătiți de peste 40 de traineri la matematică, română, germană, engleză, japoneză, spaniolă, STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), business management, psihologie, dezvoltare personală, yoga, științe sociale, debate, public speaking, arte, teatru, benzi desenate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here