Home Companii Haos pe piața industriei lemnului. Un software îi dă peste cap pe...

Haos pe piața industriei lemnului. Un software îi dă peste cap pe 100.000 de operatori

719
0
SHARE

Intrarea în vigoare a HG 497/2020 și implicit operationalizarea SUMAL 2.0 de la 31 ianuarie 2021 ar putea duce la blocaje majore și haos pe întreaga ramură a sectorului forestier, a industriei lemnului și pe întregul lanț de comercializare  a materialelor lemnoase. Motivul principal al acestei situații este lipsa unei metodologii clare și coerente privind popularea bazelor de date, validarea fluxurilor de informații și instruirea utilizatorilor SUMAL 2.0.

Practic, peste 100.000 de operatori economici vor avea obligații în SUMAL 2.0, iar aceștia nu au la dispoziție modalitatea de a intra în legalitate și nu știu:

  • cum să se înregistreze ca profesioniști
  • cum să își înregistreze partizile aflate în lucru, stocurile din depozite, care trebuie transferate din SUMAL 1 în SUMAL

Comunitatea Forestierilor – Fordaq a organizat pe data de 18 ianuarie 2021, o dezbatere în cadrul căreia specialiștii din domeniu au arătat că SUMAL 2.0 suprareglementează, risipește resursele de control direcționându-le greșit după false alerte satelitare și către industria lemnului, în loc să le direcționeze conform directivelor și practicii europene, la prima punere pe piață a masei lemnoase, acolo unde se pot constata  si combate tăierile ilegale sau poate fi impiedicat accesul în piață a lemnului fără proveniență legală.

Logica SUMAL 2.0 este ca transporturile de materiale lemnoase să fie urmărite GPS, cu ajutorul unui telefon mobil și a unei aplicații Wood Tracking instalată pe telefon. Dar se pare că autoritățile nu au luat în calcul că o parte semnificativă din transporturi sunt pe cale feroviară. Mijlocul de transport este vagonul! Cum poate fi implementat sistemul pe aceste transporturi? Să stea oare un CFR-ist în fiecare vagon, având asupra sa telefonul și aplicația  Wood  tracking? În triaje, vagoanele se mută de la o garnitură la alta, oare să alerge mecanicul de locomotivă prin triaj să predea telefonul cu Wood –Tracking?

Definiția profesioniștilor SUMAL ca fiind “orice operator care depozitează, deține, procesează, comercializează materiale lemnoase “va conduce, în evaluarea Ministerului, la crearea de obligații de utilizare a SUMAL pentru 100.000 de operatori economici. Grav este faptul că, sistemul SUMAL 2.0 este prorogat la implementare de aproape 5 ani de zile, Ministerul nu a pregătit implementarea nici până în prezent.

Potrivit art. II din Hotărârea Guvernului nr. 923/2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și până la data de 30 ianuarie 2021, pentru aplicațiile SUMAL 2.0 .[…] aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 497/2020, se realizează popularea bazelor de date, validarea fluxurilor de informații și instruirea utilizatorilor SUMAL 2.0 potrivit metodologiei aprobate prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

Adică în perioada 30 octombrie- 30 ianuarie, de  la ultima prorogare, trebuia să se facă această pregătire a implementării. Acest ordin, această metodologie nu există nici astăzi. Ceea ce  se numește generic SUMAL 2.0 este un software și o reglementare – HG 497/2020, care intră în vigoare la 31 ianuarie 2021.

“Pentru industria lemnului tăierile ilegale reprezintă pierderi economice induse de suprareglementare, de costul mare al administrației silvice din România comparativ cu țările europene, de concurență neloială pentru operatorii economici care se străduiesc să respecte legislația, din partea celor care nu o respectă. Reprezintă costuri de certificare și de audital  proveniențe ilegale, pierderi de contracte pe piețele externe din cauza deficitului de imagine. Ne dorim, la modul cel mai sincer, măsuri eficiente de combatere a tăierilor ilegale, care să elimine lemnul fără proveniență legală din piață, conducând la un mediu economic competitiv, corect. Industria lemnului este o industrie performantă, care poate furniza economiei bioproduse bazate pe o resursă regenerabilă – lemnul, contribuind în același timp la combaterea schimbărilor climatice”, a menționat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here