Home Stiri Turiştii români, între pandemie şi vaccinare

Turiştii români, între pandemie şi vaccinare

562
0
SHARE

Momente de dilemă pentru angajaţii români care îşi planifică o vacanţă în afara ţării. Peste o treime dintre aceştia (42%) declară că au ales destinaţia în funcţie de restricţiile din ţara de destinaţie.

În acelaşi timp, 57% dintre cei care au optat pentru un concediu în străinătate au preferat vaccinarea ca soluţia optimă pentru a călători nestingheriţi, 30% dintre ei făcând acest pas de nevoie, după cum au recunoscut în cadrul unui sondaj BestJobs.

O vară incertă

50% dintre românii care au participat la sondajul BestJobs declară că nu mai au nicio grijă referitoare la eventualele riscuri la care se expun în concediu. În schimb, 28% se tem că oamenii s-au relaxat prea mult și nu mai respectă măsurile de igienă și distanțare socială. Alți 19% sunt îngrijorați cu privire la venirea unui nou val de epidemie și, implicit, de impunerea unor noi restricții care ar putea da peste cap planurile de vacanță.

Până în prezent, 54% dintre angajații români și-au făcut deja planuri concrete de concediu, în timp ce 15% declară că nu își vor lua vacanță în această vară. Dintre cei care au de gând să se bucure de zilele libere, 42% preferă să și le petreacă în țară, 18% au de gând să își împartă zilele libere între vizitarea țării și destinații externe, iar 12% își plănuiesc concediul de odihnă exclusiv în afara țării. 11% vor rămâne în orașul în care locuiesc, după cum arată sondajul.

După buget

Odată cu planurile, angajații români își organizează și bugetul alocat vacanței. Astfel, 34% dintre ei spun că au de gând să cheltuiască mai mult decât anul trecut, în timp ce 22% nu vor avea cheltuieli din cauza lipsei planurilor, iar 16% vor să aloce sume mai mici decât anul trecut.

63% dintre cei cu planuri de vacanță spun că vor să profite de perioada verii. Doar 10% dintre respondenți au de gând să își rezerve pentru concediu mai mult de 15 zile legate, în timp ce 41% își vor lua mai puțin de 10 zile consecutive.

Volum de muncă crescut, planuri de vacanță stabile

40% dintre angajați simt că volumul de muncă a crescut față de începutul anului, iar 45% spun că este mult mai mare comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, 60% consideră că se pot descurca, iar volumul crescut de muncă nu le va afecta planurile de concediu. 20% se tem însă că vor fi nevoiți să își reducă sau să își fragmenteze concediul pentru a face față volumului de activitate.

În acest context, angajații se așteaptă să fie contactați și în concediu de către șefi sau colegi, pentru teme care au legătură cu munca, în proporție de 49%.

Show-urile încă stârnesc temeri

80% dintre respondenți spun că nu vor participa la niciun festival de muzică sau concert care presupune o adunare mare de oameni.

Mai mult de un sfert (26%) declară că nu s-ar simți în siguranță să participe nici dacă toți participanții ar fi vaccinați. Părerea nu este împărtășită de alți 38%, care consideră că este în regulă să se organizeze astfel de evenimente atâta vreme cât cei prezenți sunt cu toții vaccinați, iar alți 37% spun că ar participa fără să țină cont dacă ceilalți sunt sau nu vaccinați.

(Sondajul a fost efectuat în perioada 23 iunie – 07 iulie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here