Home Societate Declin îngrijorător al pieţei imobiliare. Cinci luni consecutive de scădere a vânzărilor

Declin îngrijorător al pieţei imobiliare. Cinci luni consecutive de scădere a vânzărilor

329
0
SHARE

Vânzările de locuinţe în România sunt în declin constant de aproape o jumătate de an. Boom-ul post-pandemic pare să fi fost o simplă bulă care se dezumflă treptat sub presiunea factorilor economici.

„Urmează un an interesant”

Octombrie a fost a cincea lună, consecutiv, în care comparativ cu 2021, vânzările de unități locative au scăzut. Exuberanța post-pandemică s-a domolit, prețurile materiilor prime au crescut, coșul zilnic s-a scumpit. Toate acestea au influenţat puternic apetitul românilor pentru investiţii în noi unităţi locative.

„O analiză pertinentă trebuie să ia în calcul durata de finalizare în creștere a unei tranzacții (cauzată de semnalele transmise în media, legate de mărirea dobânzilor, viitoare creșteri ale prețurilor carburanților, etc.). Așteptăm ecourile modificărilor fiscale a căror aplicabilitate se apropie. Scenariile sunt împărțite fie spre o creștere a dorinței rapide de investiție, fie spre o suspiciune crescută față de oportunitatea acesteia.

Urmează un an interesant, atât ca dinamică financiară, cât și ca direcții impuse de la Bruxelles, noi reglementări și mai ales…noi oportunități de smart building and living”, opinează reprezentanţii Patronatului Agenţilor Imobiliari din România (PAIR).

În acelaşi timp incertitudinea este dublată şi de rocada politică la vârf de govern, preconizată a avea loc în al doile trimestru al anului viitor. Pentru moment însă, preţul ridicat al materialelor de construcţie şi al energiei, puterea scăzută de consum şi o inflaţie ce va depăşi 16% la finalul acestui an sunt în măsură să ţină în frâu dorinţa populaţiei de a achiziţiona noi unităţi locative.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here