Home Societate Ce ne facem cu gripa aviară? Crescătorii de păsări din România încă...

Ce ne facem cu gripa aviară? Crescătorii de păsări din România încă sunt optimiști

314
0
SHARE

 

Începutul anului 2023 a adus o nouă amenințare asupra unui sector economic important al României, indstria avicolă. Dacă 2021 și 2022 au fost ani relativ calmi și cu o evoluție pozitivă pentru reprezentanții industriei din România, 2023 a pornit direct cu un focar extins de gripă aviară, subtipul H5N1, aflat în zona centrală a țării, în județul Brașov.

Optimism în fața neprevăzutului

Un val masiv de infecții cu gripă aviară a fost remarcat în ultimii doi ani pe culoare geografice ale păsărilor migratoare care includ zone din America de Nord (SUA, Canada), dar și multe puncte de pe harta Europei (Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia).

Mai nou, boala pare să se răspândească și în exploatațiile avicole Din România, Bulgaria sau Cehia, țări care nu au raport cazuri numeroase de gripă aviară în ultimii doi ani.

În România, peste 220.000 păsări (majoritatea curcani) au fost sacrificate în fermele din Brașov și Neamț de la începutul anului și până în prezent.

Cehia a pierdut peste 15% din efectivul de păsări de consum, după ce virusul a fost identificat în mai multe explotații comerciale din această țară, una dintre acestea numărând 750.000 capete.

În fața neprevăzutului care planează asupra industriei avicole,  Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) dă dovadă de optimism. Conform unui comunicat de presă emis de Consiliul Director UCPR, reprezentanții industriei asigură consumatorii că piața internă a cărnii de pasăre și a ouălor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de creștere a păsărilor și industria de procesare din țara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătății publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce privește sănătatea publică.

UCPR informează că gradul de autosuficiență la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de cca 94-95% și 100% la ouă de consum, efectivele afectate de acest focar de gripă aviară reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România.

Prețuri stabile

Conform Raportului Științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) din 15 decembrie 2022, în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022, în 37 de țări din UE și SEE au evoluat 6614 focare de gripă aviară, din care 2520 de focare la păsări domestice și restul la păsări sălbatice și păsări de colivie. În perioada 10 septembrie 2022 – 2 decembrie 2022, au mai evoluat un număr de 1163 de focare de gripă aviară din care 398 focare la păsări domestice în 27 de țări din UE și SEE. În țările vecine României numărul focarelor la păsările domestice a fost: Ungaria – 290, Polonia – 98, Bulgaria – 16.

La începutul lunii februarie,  prețurile la poarta fermei au rămas la nivelul perioadei anterioare la carnea de pasăre și în ușoară scădere la ouă de consum, conform Observatorului Prețurilor la nivel european.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here