Home Life Arbore contemporan cu Petrache Poenaru descoperit la Bălcești. „Un record pentru specia...

Arbore contemporan cu Petrache Poenaru descoperit la Bălcești. „Un record pentru specia sa!”

647
0
SHARE

Un frasin a cărui vârstă e datată dinainte de anul 1800 a fost înscris în registrul Arbori remarcabili din România, fiind considerat o minune a naturii din Bălcești, Vâlcea.

Arborele se află pe domeniul Conacului Otetelișanu din Bălcești și este menționat în hrisoave ce stabilesc hotare de terenuri din zonă încă de la 1800, fiind apoi folosit ca marcaj pe hărți datate la 1890.

Din datele existente până acum este un nou record național pentru acestă specie”, menționează administratorii registrului. Practic, frasinul secular de pe domeniul conacului din Bălcești pare să fie chiar mai vârstnic decât cel mai celebru personaj care a trăit în casa boierilor Otetelișanu, Petrache Poenaru, inventatorul stiloului modern, pedagog, inginer și matematician, născut în 10 ianuarie 1799, la Benești, fix pe domeniul mărginit de frasin. Dacă viața celebrului inventator s-a încheiat 76 de ani mai târziu, la București, frasinul ce a crescut în imediata apropiere dăinuie și acum la marginea domeniului boieresc, chiar dacă și sătătatea sa este tot mai precară.

Diametrul arborelui, recordman pentru specia sa, atinge 9 m (900 cm), conform măsurătorilor oficiale, dar trunchiul are o scorbură adâncă, poate și efect al trăsnetelor care l-au atins de-a lungul celor peste 230 de ani de existență.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here