Home Companii Apare un nou lider în industria cărnii din SE Europei. Pe ce...

Apare un nou lider în industria cărnii din SE Europei. Pe ce mizează Carmistin International

1367
0
SHARE

Cu investiții de peste 100 milioane de euro direcționate în ultimii doi ani în fermele de suine, avicole, în Fabrica de Nutrețuri Combinate din Băbeni și în noua unitate de procesare pui din Frâncești, Vâlcea, Carmistin Internațional, afacere de familie condusă de Iustin Paraschiv, dă tonul schimbării în industria agro-alimentară din România.

Ambiția companiei de a deveni unul dintre marii jucători de pe piața cărnii din sud-estul Europei tinde să devină realitate prin „perla coroanei” Carmistin, noua fabrică Avicarvil din Frâncești.

Investiție de 60 milioane euro

Sperăm să ne oprim la 60 milioane euro investiți în această unitate”, spune Gabriel Crăciun (foto), director producție segment în cadrul grupului.

Este o sumă impresionantă, pe care compania a accesat-o prin intermediul unui ajutor de stat de 15 milioane euro, a resurselor proprii, dar și printr-un credit sindicalizat negociat cu 5 bănci în perioada 2020-2021.

Suma este cu totul justificată, dacă este să ținem cont de dimensiunea noii fabrici Avicarvil din Frâncești și de tehnologia de abatorizare și procesare de ultimă generație oferită de Marel.

„La momentul semnării contractului, adică acum 7 luni, doar 4 mari abatoare din lume implementaseră această tehnologie. Se merge foarte mult pe softuri inteligente, de la punctul de recepție al păsărilor, la zona de asomare și apoi pe linile de sacrificare, eviscerare și porționare. Sunt, desigur, zone unde avem nevoie de asistență umană în procesul de producție, dar se evită pe cât posibil contaminarea cu factorul uman pentru a păstra o garanție a calității și o viață la raft cât mai lungă a produselor”, explică directorul de producție.

600 noi locuri de muncă

Cu toate acestea, automatizarea nu reduce câtuși de puțin numărul angajaților din actuala fabrică de la Frâncești, ba chiar urmează să crească numărul celor care vor deservi noua unitate.

„Per total, cred că aproximativ 600 de noi locuri de muncă vor apărea până la sfârșitul anului. Sunt zone unde automat vom lucra cu oameni: la dezosare, etichetare, manipulare, mentenanță, manipulare exterioară etc.

Vom deveni operaționali în ianuarie 2024. Cel mai probabil în decembrie vom începe testele și pregătirea personalului pe noile linii de producție”, afirmă Gabriel Crăciun.

Între timp, fermele de la Crevedia și Leleasca, precum și o serie de fermieri parteneri, prinși într-o asociație coordonată de Avicarvil și dispuși să respecte standardele de calitate ale brandului La Provincia, vor asigura necesarul de păsări pentru fluxurile de procesare zilnice.

Producție în creștere

În momentul actual cele două fabrici de prelucraee a cărnii de pui: cea de la Tîrgu Jiu și cea de la Frâncești au capacități de procesare de 80.000, respectiv 40.000 păsări/zi. Din ianuarie anul viitor, noua unitate de la Frâncești va adăuga în piață alte 200.000 de pui sacrificați și procesați zilnic.

O cifră care va duce Avicarvil peste rivalii de pe plan intern și îi va asigura o vizibilitate și mai mare, în special pe piețele intracomunitare.

În prezent, exporturile direcționate spre Europa și Africa reprezintă 30% din producție. „Odată cu deschiderea noii unități sperăm să ajungem la o cifră de export de 40-50 procente din producția Avicarvil”, se arată încrezător Gabriel Crăciun.

Nu doar exportul, ci și prezența pe piața internă va fi consolidată, în contextul în care 60% din livrările interne reprezintă acum produse livrate retailerilor în sistemul etichetă privată, iar restul este prezentat publicului sub brandul „La Provincia” sau direcționate către zona HoReCa.

Investiții conexe

La o capacitate atât de mare de producție, pare firesc pentru companiile din grupul Carmistin să gestioneze cât mai corect așa numitele deșeuri rezultate din abatorizare și procesare. Astfel, la doar câțiva kilometri distanță, o investiție INTERMEAT FOOD, firmă inclusă în grup urmează să investească într-o unitate de producere făină organică, folosită în alimentația animalelor de companie.

Totodată, alte firme mari de pe piața de energie își arată disponibilitatea de a achiziționa aceste resturi. „Chiar am primit un semnal de la cei de la OMV Petrom care vor să construiască o fabrică de biogaz în zonă și sunt interesați de preluarea acestor așa zise deșeuri”, declară reprezentantul Avicarvil.

Plus valoare prin bunăstarea animalelor

Noile procese de creștere a păsărilor, dar și abatorizare pun un accent deosebit pe asigurarea bunăstării animalelor, începând de la hrana furnizată în ferme, până la condițiile de creștere și culminând cu asigurarea unui standard superior în sacrificarea puilor de consum.

Practic, față de tehnologiile existente în acest moment pe piață, și aici nu vorbim doar de România, investițiile realizate în ferme, în fabrica de nutrețuri de la Băbeni și în unitatea de procesare de la Frâncești oferă firmei Avicarvil un avans de 5 până la 10 ani față de concurenții direcți de pe piața europeană. „Toate aspectele menționate de legislația actuală din domeniul bunăstării animalelor, odată respectate, aduc și plus valoare. În afară de faptul că ești în conformitate cu legea, poți să ai și performanțe, asigurând, în final o carne de calitate superioară”, conchide directorul Crăciun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here