Home Destinatii Vâlcea dezvoltă turismul local. Vezi ce noi investiţii cresc atractivitatea zonei

Vâlcea dezvoltă turismul local. Vezi ce noi investiţii cresc atractivitatea zonei

2975
0
SHARE

Ca zonă turistică, judeţul Vâlcea a rămas în mentalul colectiv drept o destinaţie pentru tratamente balneare sau a turismului monahal, dar, în realitate, sfera serviciilor din această industrie acoperă mult mai multe sectoare.

Era post-COVID va încuraja dezvoltarea turismului local, conform unui recent studiu Colliers International. “Turismul va deveni orientat mai mult local și va fi practicat cu o frecvență mai mare după ce lucrurile vor reveni la normal. Vaccinul oferă speranțe în această direcție, dar atingerea unui prag rezonabil de imunitate va fi o provocare în România și în alte țări care se confruntă cu un nivel mai ridicat de scepticism față de vaccinare decât în Europa de Vest”, anticipează consultanții Colliers International.

Accent pe turismul de agrement

Dincolo de cele două nişe deja devenite simboluri ale turismului vâlcea, autorităţile locale mizează pe dezvoltarea serviciilor în turismul de agrement cu două noi proiecte care aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare.

Primul dintre acestea ar urma să pună în valoare localitatea Vlădeşti, o comună limitrofă municipiului Râmnicu Vâlcea, plasată între acesta şi staţiunea Băile Olăneşti. Descoperirea unor izvoare de apă sărată în zonă a născut ideea amenajării unei baze de agrement cu capacităţi dedicate recuperării sportivilor, dar şi cu largi zone de agrement amenjate pe 3,5 ha.

„M-am gândit să fac la Vlădeşti un complex de recuperare care să aibă piscine cu apă sărate, tratamente prin criogenie pentru recuperare rapidă pentru sportivi. Ideea este a mea şi am semnat parteneriatul cu primăria Vlădeşti. Suntem în discuţii cu Compania Naţională de Investiţii şi vom face acest complex de agrement şi recuperare acolo”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

În opinia sa, apariţia unui complex de agrement pe valea râului Olăneşti ar completa în mod fericit gama serviciilor balneare şi culturale din zonă cu o nouă atracţie pentru localnici şi vizitatori deopotrivă.

Parc de aventură în zona Horezu

17 kilometri mai sus de oraşul Horezu, pe versantul sud-vestic al muntelui Vârful lui Roman, o mini-staţiune montană urmeză să apară în următorii 3-4 ani. „Aşteptăm elaborarea ghidurilor şi deschiderea liniilor de finanţare. Proiectul este unul complex, cu pârtie de schi, tiroliana de lungime mare, parc de aventură multi-sezonier, turism sălbatic în Munţii Căpăţânii şi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. Cred că, odată demarat proiectul, vom vedea şi o explozie a investiţiilor în capacităţi turistice mici şi medii în zonă. Eu sper ca în 6-7 ani să obţinem independenţa financiară a localităţii, graţie acestei investiţii majore”, a precizat primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă.

În prezent, pe raza comunei Vaideeni, localitate care va adăposti viitoarea staţiune de agrement, funcţionează 5 pensiuni turistice. Alte 50 de unităţi similare sunt localizate pe teritoriul oraşului Horezu, într-un sat turistic dezvoltat în urmă cu un deceniu în zona montană de la poalele masivului Căpăţânii.

„Împreună cu primăria Vaideeni dezvoltăm un proiect foarte, foarte interesant: cu parc de aventură, cu tiroliană, cu pârtie de schi.. Lucrăm, am alocat banii! Ei bine, Vâlcea turismului total trebuie să însemne şi turism balnear, dar şi un turism al tinerilor, care să găsească parcuri de aventură, să descopere traseele noastre turistice montane, să găsească pârtii moderne de schi”, a adăugat Constantin Rădulescu – vezi video 

În nordul judeţului, Domeniul Schiabil Transalpina rămâne în continuare închis, ca urmare a disputelor juridice între administratorul pârtiei de schi şi Primăria Voineasa. Cu toate acestea, preşedintele CJ Vâlcea speră în eliminarea diferendelor înregistrate între părți și redeschiderea unei dintre cele mai frumoase baze schiabile din Carpații Meridionali. ”La Transalpina Ski Resort intenționez să lansăm un Festival al DJ-ilor care să se întindă pe parcursul câtorva săptămâni din lunile ianuarie și februarie ale fiecărui an. Este păcat de ce se întâmplă cu această  investiție, dar, din păcate, nu avem baza legală de a interveni acolo”, a mai precizat Rădulescu.

De numele său se leagă și apariția altor două evenimente culturale de talie internațională: Festivalurile ”Open Air Blues Brezoi” și ”Deep Forest” – Râmnicu Vâlcea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here